نماد سایت برنامه ساز کنکور و مربی موفقیت – امیر میرهلی

راهکارهای با انگیزه ماندن در ماه های پایانی نزدیک به کنکور

کنکور دوی مارتنی است که کسانی برنده‌اند که تا آخرین لحظه تمام خود را برای کسب نتیجه‌ی مطلوب به نمایش می‌گذارند. در ماهای پایانی عده‌ی کثیری از افراد از ادامه‌ی مسیر خسته هستند. با انگیزه ماندن در ماه‌ی پایانی کنکور نیازمند فراشناخت است. از بین تمامی داوطلبان کنکور صرفا بخشی رضایت دارند و می‌گویند ما رضایت داشتیم. کسانی موفق می‌شوند در کنکور  که نه خسته هستند و نه ساعت مطالعاتی پایین دارند. بلکه با روحیه ادامه می‌دهند. در این مقاله قصد داریم در راستای مطالب ارائه شده در کانال مطالبی را ارائه دهیم که به افزایش آگاهی و فراشناخت شما در این زمینه کمک کند.

چه میزانی از داوطلبین تا ماه های پایانی کنکور با انگیزه باقی ماندن؟

مدتی پیش در ارتباط با میزان مطالعه‌ی دروس و وضعیت انگیزه از مخاطبین کانال نظرسنجی گرفته شد. عده‌ی زیادی از مطالعه‌ی خود رضایت کافی نداشتند. علت شناسی کردیم. که در ادامه به تحلیل بازخورد افراد می‌پردازیم:

عده‌ی زیادی در ارتباط با انگیزه‌ی پایین خود در ماه های پایانی کنکور پاسخی ندارند.

اکثریت حرفی برای گفتن نداشتند. به نوعی تمایل و میل انسان به این که به سمت افتضاح و ضعیف دیدن، تاریک دیدن، منفی دیدن دنیا و حوادث اطراف به نوعی به بعضی ها انگیزه می‌دهد.  برای عده‌ای این سبک خوشایند است.  تعقل، عقلانیت، منطق با فکر به مسائل اطراف نگاه کردن در این افراد نیست. اگر به شخصی بگویند تمام ثروت دنیا را به شما می‌دهند مسلما از شدت خوشحالی اصلا نمی‌دانید باید چه اقدامی انجام دهید. اما شاید صد برابر تمامی کل ثروت‌ها را شاید الان شما دارید. آن ثروت عقل شما است. شاید این حرف را به سخره بگیرید اما مسئله این است که اندیشیدن یکی از سخت‌ترین کارهای دنیا است. انیشتن: «من اگر یک بار دیگر به دنیا بیایم نانوا می‌شوم.» با نهایت احترام برای افراد این حوزه منظور کلام این است که اندیشیدن کار بسیار سختی است و انسان‌ها علاقه دارند به اینکه اصلا فکر نکنند. این آمار از افرادی که علت انگیزه‌ی پایین خود حرفی نمی‌زنند به نوعی اثبات حرف این دانشمند است.

علت اصلی خود شما هستید 

عامل اصلی انگیزه پایین در ماه های پایانی کنکور  و ساعت مطالعاتی پایین  را خود شما ایجاد کردید. چرا که قصد داشتید این مسیر را انتخاب کنید. بنابراین مسولیت پذیر باشید. بر این باور هستیم که در ماه پایانی کنکور بسیاری از نتایج به تناسب تغییر خواهد کرد.

بعضی افراد توهم خوب نخواندن دارند.

استدلال این افراد کسب نمره‌ یا درصد پایین است. درصورتی که ممکن است او آگاهی علمی کافی نداشته باشد. صرفا یک وهم و خیالی نادرستی درپی گرفتند که ناشی از احساس و کم‌دانی و رفتار نابخردانه بود. این شخص بر مبنای این قضاوت نادرست روزهای خودش و خانواده اش را سیاه می‌کند و مطالعه درستی هم ندارد. زمانی که شما چیزی می‌گویید که اصلا وجود خارجی و منطقی و عقلانی و استدلالی ندارد چگونه آن را اثبات کنیم؟ ما نمی‌توانیم مسائل وهم و خیال و احساس را با علم اثبات کنیم. علم از عقلانیت می‌آید و چیزی که خارج از قاعده‌ی علمی است را نمی توان با ابزار علمی اثبات کرد.

 ترس از باخت

ترس از باخت 

شما خوب مطالعه کردید تا الان نتایجی گرفتید هر چیزی که هست باختن‌هایی وجود دارد. از همین باختن ها و خراب کردن هاست که موفقیت‌های بزرگی رخ می‌دهد. کدام شخص موفقی را می‌شناسید که در تمام مراحل زندگی خود برده باشد. اصلا چه قیاسی است که شما آزمون آخر سنجش یا قلمچی را با کنکور مقایسه کنید. از کجا می‌دانید که رقبای شما در سه الی ۴ روز باقی مانده به کنکور چه سرنوشتی خواهند داشت. از کجا می‌دانید که سوالات کنکور امسال به چه میزان می‌تواند به این آزمون‌ها شباهت داشته باشد. این تطابق یک قاعده‌ی کلی و جهان شمول و منطقی و صد درصد نیست. اصلا از کجا می‌دانید که رقبای شما سر جلسه‌ی کنکور عملکردشان چگونه خواهد بود. بنابراین شخصی که احساس می‌کند نتیجه‌ی درخور را کسب نمی‌کند مطلق نیست و نباید شخص خودش را درگیر این گونه مسائل کند.

احتمالات دیگری هم برای موفقیت شما در همین ماه های پایانی کنکور وجود دارند.

اگر درصدی خوبی کسب نکردید این صرفاً یک احتمال برای عدم قبولی در رشته‌ی عالی است. اما احتمالات زیاد دیگری هم هستند که می‌توانند موفقیت شما را رقم بزنند. خود مطالعه‌ی صحیح در این یک هفته‌ی پایانی یکی از احتمالات موفقیت شما است که تحت کنترلتان است.

تشویق گاهی اوقات عامل بی‌انگیزگی در ماه های پایانی کنکور

شاید از نظر علمی روانشناسی اشاره کند که تشویق کردن دانش آموز می‌تواند نتیجه‌ی مثبتی در پی داشته باشد. ولی گاهی اوقات نتیجه‌ی  عکس نشان می‌دهد. ضرب المثلی که در این زمینه داریم: چاه باید از خودش آب داشته باشد. یک مشاور هر چقدر هم بخواهد به دانش آموز بی‌انگیزه، انگیزه تزریق کنم اثری ندارد. چرا که انگیزه‌ی درونی ندارد این خودش تمایل به کار کردن داشته باشد اینکه خودش بخواهد فکر آینده‌اش باشد. این که انتظار کمک از مشاور خود نداشته باشد پدر و مادر کاری انجام دهند معلم بخواهد اقدامی انجام دهد. شخص شما باید برای آینده‌تان تلاش کنید.

راه کارهایی برای با انگیزه ماندن در ماه های پایانی کنکور

در ماه های پایانی کنکور سلامت روانی و آرامش خود را در نظر بگیرید.

تمام تلاش خود را برای رسیدن به هدف مطلوب خود انجام دهید. بعد از آمدن نتایج تصمیم نهایی خود را بگیرید. به یاد داشته باشید ماموریت شما از ورود به این دنیا ضربه زدن به خود به خاطر کنکور نیست. این کشور صرفا به دندانپزشک و پزشک و مشاغلی ترند صرفا نیاز ندارد. سلامت روان و آرامش، احتیاط، عقلانیت، خردورزی را در اولویت کار خود قرار دهید.

بی انگیزگی خود را علت یابی کنید.

خیلی از اوقات انگیزه مان را که در هر زمینه‌ای از دست می‌دهیم. حال و حوصله نداریم. بعد همت نمی‌کنیم که علت‌یابی کنیم. موشکافی کنیم که مشکل از کجا است؟ به نوعی به حالت ساکن صبح تا شب نشسته‌ایم. تعادل ذهن‌مان را از دست دادیم. ذهنمان از دست ما خارج شده دیگر نمی‌دانیم داخل آن چه می‌گذرد. و همین طور باری به هر جهت جلو می‌رویم. سازمان دهی ذهن بسیار اهمیت دارد. ممکن است بروز اتفاقی مثل نتیجه‌ی آزمون و تعادل ذهن داوطلب را بر هم بزند. داوطلبانی هستند که ۱۵ ساعت هم درس می‌خوانند اما کیفیت ندارد. به گونه‌ای که اگر ۱۰۰ درصد درس می‌خواند ۵۰ درصد نتیجه می‌گیرد. به این خاطر که تعادل ذهن خود را از دست داده‌اند. نیاز دارد از حالت ساکن در بیاد یه مقدار فکر کند. به جامعه بگردد. در حد چند ساعت در کتاب خانه مطالعه داشته باشد.

گفت و گوی مرتب با خود می‌تواند به برگشت انگیزه در ماه های پایانی کمک کند.

خیلی از اوقات که خسته می‌شویم و حوصله‌ی اقدامی نداریم. چه بهتر که  از حالت ساکن در بیاییم سعی کنیم گوشه‌ای بشینیم‌. تعادل ذهن را بگیرم یه مقدار با خود گفت و گو کنیم چی شده امروز؟ بویژه در اجتماع خیلی پاسخ می‌دهد.

برای با انگیزه ماندن در ماه های پایانی کنکور اهداف خود را مرور کنید.

هدف اگر واقع بینانه باشد قطعا در زمان مرور می‌تواند تاثیر بگذارد. خوبی‌های  گذشته را فراموش کردید. اگر دو مورد موفقیت در گذشته کسب کردید همان‌ها را فراموش کردید. تعادل ذهن ازبین رفته کار به بیراهه می‌رود. چه خوب که گاهی ضمن گفت و گو در خلوت با خود اهداف خود را مرور کنید.

ترس عامل حرکت در ماه های پایانی کنکور

این حرف من نیست‌. حرف خردمندان آلمانی است. اعتقاد دارند که ترس یک هیجان بزرگی است. یک هیجانی است که رفتار انسان را شکل می‌دهد. حرکت را در آدم شکل می‌دهد. هم علم و هم تجربه ثابت می‌کند. چه از نظر علمی و چه از نظر تجربی اثبات شده که ایجاد ترس مثبت به موفقیت و حرکت افراد کمک می‌کند. خیلی از افراد در ماه‌ پایانی کنکور مراجعه می‌کنند و خود را به در بی‌خیالی زدند. کنکور امسال را رها کردند. امسال می‌توانند نتیجه بگیرند اما به دنبال این است که چیزی جایگزین آن کند. از الان از پیش ساخته است. دنبال چیزی است که ترس فعلی را کنار بگذارد. در این صورت باید تا حدودی ترس مثبتی ایجاد کرد که اگر نشود واقعا زندگی به فنا می‌رود.

برای با انگیزه ماندن  در ماه های پایانی کنکور افکاری واضح داشته باشید

بحث بعدی که در روانشناسی فروید هم مطرح است. بسیاری از مشکلات ما به علت مبهم بودن افکار ماست. اصلا هنر روانکاوی همین است. که به فرد نگویید مشکل تو چیست روان کاوی کن و مشکل را پیدا کن. مادامی که مشکل مرموز باشد نتیجه بدست نمی‌آید و درمانی حاصل نمی‌شود.

 خاطرات آزار دهنده را قطع کنید

یکی از عواملی که به با انگیزه بودن ما در ماه های پایانی کنکور کمک می کند ریشه کنی هر مسئله‌ی منفی است. خاطرات آزاردهنده یک از آن‌ها است. ما یک آزمون خراب کردیم. ذهن ما را درگیر می‌کند. خیلی از اوقات فرد از این عوامل منفی خبر دارد خیلی از اوقات خبر ندارد. اگر خبر دارد باید کات شود و از بین برود. ولی اگر خبر ندارد باید روان کاوی کرد. افکار آذار دهنده‌ی شخص را باید از دهان فرد بیرون بکشید.

کمال گرایی و عدم رضایت از شرایط موجود

این کمال طلبی خیلی ضربه می‌زند. سعی کنید بر اساس واقعیت‌ها جلو بروید. این یکی از مهم‌ترین مواردی است که به با انگیزه بودن در کنکور کمک می‌کند.

گاهی تنوع در برنامه‌ها به با انگیزه ماندن در کنکور کمک می‌کند

وقتی حالت سکون در برنامه ایجاد شده شاید نیاز باشد با مشورت مشاور بخواهیم تغییری ایجاد کنیم و ساختار برنامه را تغییر دهیم.

ایجاد حس مثبت به با انگیزه ماندن در ماه های پایانی کنکور کمک می‌کند

ما در ذهن خود یکسری چارچوب‌هایی می‌سازیم. این چهارچوب‌ها با ایجاد حس مثبت با گفتن حرف‌های قشنگ با اینکه من موفق خواهم شد و تکرار آن‌ها حتی به دروغ «من امسال همه چیز را عوض می‌کنم. من به خودم قول می‌دهم.»  اجازه دهید که همواره این جملات تکرار شوند. این جملات یک توده‌ی دریافتی می‌سازند که این چارچوب هر گونه فکر مثبتی هر نتیجه‌ای که نسبت به قبل بهتر شده است را عالی جذب می‌کند.

اما نکته‌ی طلایی این جاست

که هر فکری که منفی باشد را پس می‌زند. وا پس زدگی که یک بحث بسیار مهمی است. این جا مطرح می‌گردد. یعنی افکاری که توسط توده‌ی دریافتی خنثی می‌شوند و دفع می‌شوند و اجازه نمی‌دهند که این افکار وارد ذهن شوند. چون به نوعی شما به افکار مثبت شرطی شدید. به نوعی عادت کردید که حرف‌های خوب بشنوید و اجازه نمی‌دهید که فکر منفی بخواهد در شما ایجاد شود. پس توده‌ی دریافتی خو را به گونه‌ای تربیت کنید که پذیرای افکار منفی نباشد.

 

در پایان

مسئله این نیست که این متن بتواند هر فردی را تغییر دهد. همین که بتواند در یک درصد اشخاصی که این متن را مطالعه می‌کنند شک ایجاد کند به آن چه می‌اندیشد کافی است. امیدوارم تا حدودی به تغییر نگرش شما در ماه های پایانی کنکور کمک کرده باشیم.

برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درباره کنکور در سایت میرهلی می توانید به همه سوالات خود برسید

 

خروج از نسخه موبایل