چند ساعت مطالعه مفید برای کنکور داشته باشیم
ساعت مطالعه ایده آل برای کنکور در طول روز باید حواسمان به نکاتی باشد تا دچار بلند پروازی نشویم و به طور جدی مطالعه را پیش بگیریم. بیشک برنامه ریزی روزانه به شما کمک میکند. با برنامه ریزی، مدیریت و کنترل کارها آسانتر میشود، میتوانید میان اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعادل برقرار و کارها را بر اساس اهمیتی که برایتان دارند اولویتبندی کنید. حقیقت این است که احتمالا شما نمیتوانید روزی ده ساعت درس بخوانید. مغز ما برای هضم اطلاعات ورودی نیاز به زمان دارد و ممکن است آشفتهبازاری که برای مغز ایجاد میکنید. اوضاع را نهتنها به سمت بهتر شدن سوق ندهد، بلکه بدترش کند. خب اگر فکر میکنید که آب پاکی را روی دستتان ریختم و کار تمام است، کمی صبر کنید. اگر بتوانید روشتان را برای یادگیریتان بهینه کنید، شما میتوانید برندهی بازی باشید.
فهرست محتوایی
چند ساعت مطالعه برای کنکور لازم است؟
موفقیت در کنکور به عوامل زیادی بستگی دارد؛ در این بین ساعت درس خواندن از فاکتورهای اساسی و تعیین کننده در نحوه عملکرد شما محسوب میشود. بیشتر از تعداد ساعات درس خواندن، کیفیت درس خواندن شما در این ساعات اهمیت دارد. یکی از سؤالهایی که ذهن بسیاری از دانش آموزانی که خود را برای کنکور آماده میکنند، درگیر میکند میزان ساعات مطالعاتی است. توجه داشته باشید که ساعات مفید مطالعاتی تضمین کننده موفقیت شماست. پس در تعیین ساعات مطالعاتی برای کنکور باید به موارد دیگری مانند زمان زیستی بدن، داشتن برنامه ریزی مناسب و تعیین اهداف مطالعاتی، تواناییها و ویژگیهای منحصر به فرد خود توجه داشته باشید.
در طول روز استاندارد ساعت مطالعه چقدر است؟
در جواب به این پرسش مهم باید خدمت شما عرض کنیم این که استاندارد زمان فراگیری درس چقدر است چیزی نیست که بتوان مقدار ثابت و مشخصی را برای آن برای تمام داوطلبان کنکور اعلام کرد. مثلاً نمی توان گفت که اگر تمامی داوطلبان ده ساعت در روز درس بخوانند این تایم را می توان ساعت استاندارد مطالعه در طول روز دانست. داشتن چند ساعت مطالعه در روز برای داوطلبان مختلف با توجه به شرایط زندگی و روحیه آن ها کاملاً متفاوت است. از این رو برای یک فرد داوطلب ده ساعت و برای دیگری ممکن است به فرض مثال دوازده ساعت در روز باشد.
ساعت مطالعه برای کنکور چقدر باید باشد؟
فرمول واحدی برای زمان فراگیری درس برای کنکور وجود ندارد. چون بسته به ویژگیهای فردی متفاوت است. فهرستی از مطالبی که لازم است بخوانید تهیه کنید تا بر اساس آن تخمین دقیق تری از ساعات مطالعاتی که مورد نیازتان است داشته باشید. با این حال اگر به مصاحبههای افراد برتر کنکور نگاهی داشته باشید متوجه میشوید که به طور متوسط بین 10-8 ساعت در طول روز مطالعه داشتهاند. معمولا توصیه میشود که افراد در ابتدای کار برای وصول به موفقیت تحصیلی با ساعات کمتر شروع کنند. به عنوان مثال از روزی سه یا چهار ساعت شروع کرده و به تدریج این روند ساعات مطالعاتی را افزایش دهند. توجه داشته باشید که در ابتدا شما انرژی و انگیزه بالایی دارید ولی زمان مطالعاتی نباید به گونهای باشد که در روزهای پایانی کم بیاورید موفقیت تحصیلی زمانی حاصل میشود که به تدریج و به صورت متعادل در این مسیر پیش بروید.
خواب مهم است
خواب مهم است، به خصوص وقتی پای حافظه، حفظکردن و درک مطلب به میان میآید. بایستی که حداقل در این دوره فشرده یادگیری، تا جایی که میتوانید کیفیت خواب خود را افزایش دهید. به این ترتیب:
۱- برنامه منظمی برای خواب بچینید. ساعت مشخصی را به رختخواب بروید و حتی اگر برای روزهای اول برای خوابیدن با مشکل مواجه شدید در فضای تاریک اتاق و در رختخواب بمانید. به خود خوابیدن زیاد فکر نکنید که نتیجه عکس میدهد. در رختخواب ذهنتان را رها کنید. بدن شما طی چند روز به الگوی جدیدی که به او تحمیل میکنید عادت کرده و به مرور راحتتر میخوابید.
۲- قبل از خواب، موبایل و هر صفحه نورانی دیگر (به خصوص تلویزیون) را کنار بگذارید. فضا را تا حد امکان تاریک کنید تا ملاتونین برای به خواب رفتن شما به مقدار لازم توسط غدههای پینهآل یا صنوبری ترشح شود.
۳- قبل از خواب، یادداشتهایی که در طول روز برداشتهاید را مرور کنید. این مرور به مغز شما میفهماند که این موضوع اهمیت دارد و در حین خواب، اطلاعاتی که در طول روز خواندهاید و به آن مرتبط است را تقویت میکند. در نتیجه آن همه درسی که خواندید را به زبالهدان مغز منتقل نمیکند!
چگونه ساعات مطالعاتی را باید تنظیم کرد؟
با توجه به ویژگیها و تواناییهای خودتان میتوانید ساعت فراگیری درس برای کنکور که مورد نیازتان است را تنظیم کنید. زمان زیستی بدنتان را شناسایی کنید، بدین معنا که توجه کنید در چه ساعاتی از شبانه روز عملکرد بهتری دارید. برخی از افراد صبحها عملکرد بهتری دارند و برخی دیگر شبها عملکرد بهتری دارند. بر این اساس میتوانید بهترین بازه یادگیری خود را تعیین کنید. بهتر است بعد از هر 2 – 1/5 ساعت مطالعه، زمانی برای استراحت در نظر بگیرید. به طور پیوسته مطالعه نکنید چون بازدهیتان افت میکند. لازم نیست ساعات مطالعاتی خشک و عیر منعطفی داشته باشید. اگر بیشتر از 13 ساعت در طول روز درس میخوانید به احتمال زیاد اشتباهی در برنامه ریزی خود دارید. برخی افراد نیز کمال گرایی بالایی برای مطالعه کتابهای مختلف دارند توجه داشته باشید که با مطالعه بیشتر منابع محدود و مشخص نتیجه بهتری خواهید گرفت.
از کجا شروع کنیم؟
فرض کنید که یک کار تمام وقت دارید. از هشت صبح تا شش بعد از ظهر. ده ساعت کار که دو ساعتش به ناهار و استراحت میگذرد. همین الان برای خودتان یک بازه مشخص را تعیین کنید. لازم است که یک ساعت پایان روز کاری برای خودتان داشته باشید تا ذهنتان در طلب به آن زمان، شما را در طی زمان کاری یاری کند. حالا شما یک نقشه کلی دارید. با توجه به آنچه باید در طول این مدت به اتمام برسانید، یک برنامه برای هفته پیش رو بنویسید. لازم نیست که این برنامه زیاد به جزئیات بپردازد، بلکه همین که یک نمای کلی از آنچه که از خود انتظار دارید را نشان دهد کافی است.
زمانبندی کنید
زمانی که در حال مطالعه اید، به مرور تمرکزتان را از دست میدهید. با از دست رفتن تمرکز، مغز شما در پیوند اطلاعات و ساختن قطعههای مفید دچار مشکل میشود. به عبارتی هرچه جلو میرود بازده شما کمتر شده و هرچه بازده کمتر میشود هدر رفتِ وقت بیشتر. برای این کار ما از تکنیک پومودورو استفاده میکنیم.
تکنیک پومودورو چیست؟
در این تکنیک شما بسته به مطلب درسی که دارید یک تایمر بیست دقیقه تا یک ساعته در کنار خود میگذارید. در طول آن مدت زمان، بر روی آن آیتم درسی متمرکز میمانید. با خودتان تکرار کنید که «من طی مدت زمان پومودورو، آن را نخواهم شکست و هر کاری دارم را به بعد از تمام شدن تایمر موکول میکنم». یک کاغذ کنار دستتان بگذارید تا چیزهایی که به ذهنتان میرسد را در آن یادداشت کنید. از ذهنتان بیرون بیندازید و در جا به مطلبی که در حال کار کردن روی آن هستید، برگردید. پومودورو را یک موجود مقدس در نظر بگیرید که شکستن آن، عواقب سنگینی را برایتان به همراه خواهد داشت. مدت زمان معمول یک پومودورو ۲۵ دقیقه است.
اراده این برنامه سنگین را از کجا بیاورم؟
به قول کتاب The Power of Habit اراده مانند یک عضله است. شما نمیتوانید که یک عضله را یک شب بسازید و همینطور از یک عضله ضعیف انتظار داشته باشید که از پس یک برنامه سنگین بربیاید. پس منابعمان محدود است و در نتیجه لازم است در استفاده از آن صرفهجویی کنیم. در برنامه بالا ما ۱۴ فشار ضعیف به عضله اراده وارد میکنیم. خوبی تکنیک پومودورو به این است که فشار را از عضله اراده برمیدارد. مهم است که شما به پومودورو مثل یک پدر یا مادر احترام بگذارید و حرف روی حرفش نزنید. اگه این داستان را در پس ذهن خود داشته باشید، برای تمام کردنش، بعد از شروع شدنش، به قدرت اراده نیاز خاصی نخواهید داشت. به این صورت عضله ضعیف اراده خودتان را کمکم تقویت میکنید. از طرفی از برنامه هم به خاطر بیارادگی باز نمیمانید.
برنامه را ویرایش کنید
عملکرد هفتگی خود را بررسی و سعی کنید که مشکلات برنامهای که برای هفته پیش نوشتید را برطرف و برنامه هفته بعد را بهینهتر بنویسید. بازخوردها مهم هستند بنابراین یک کاغذ برای یادداشت این بازخوردها در کنار خود داشته باشید. بعد از چند هفته بهترین برنامهای که با وضعیت شما سازگار است را خواهید داشت.
عادتهای جدید و خوب بسازید
اولش سخت است ولی اگر این روند را به مدت دو هفته ادامه دهید. کمکم بدن عادت میکند و دیگر نیازی به نیروی زیادی برای اجرایی کردن برنامه ندارید. پس لطفا این دو هفته به هر ترفندی که شده خودتان را متقاعد کنید که تمام تلاشتان را میکنید.
مطالعه فعال را فراموش نکنید
برای اینکه بتوانید در آزمون پیش رو موفق شوید و نتیجه دلخواه خودتان را به دست بیاورید، بهتر است که حتما از مطالعه فعال استفاده کنید. مطالعه فعال عبارت است از: مطالعه به همراه هایلایت، یادداشت برداری، خلاصه نویسی و حتی نقشه کشی ذهنی ممکن است که این روش درسی زمان بیشتری را از شما بگیرد، اما در عوض مطالبی که از این طریق یاد میگیرید را هیچوقت شما فراموش نمیکنید.
آیا آرامش داشتن در اینکه روزی چند ساعت مطالعه کنیم موثر است؟
در زمان فراگیری درس، آرامش شما مهمترین نکته است.پس بهتر است که هر چیزی که برای شما هیجان آور است را از خود دور کنید. از هر مسئلهی هیجان آوری نیز اجتناب کنید. یادتان باشد که نگرانی و هیجانزدگی باعث آشفتگی ذهن شما میشود و باعث عدم تمرکز خواهد شد. همین موضوع بازدهی شما را کاهش خواهد داد. برعکس، انجام تمریناتی مثل مدیتیشن موجب افزایش تمرکز شما میشود.
سخن پایانی
اولین قدم برای موفقیت درسی شما، برنامه ریزی مناسب است. پس بهتر است که حتما برای خود برنامهای طراحی کنید که در آن تمام چیزهایی که قرار است مطالعه کنید قرار داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید