🔹 گفتار درمانی از زیر مجموعههای علوم توانبخشی محسوب می شود که در گروه رشتههای پیراپزشکی قرار گرفته است.
البته این رشته را شاخهای از روانشناس هم میدانند، به این دلیل که از طریق صحبت کردن در جهت بهبود و اصلاح اختلالات رفتاری میپردازد.
در واقع هدف از ایجاد رشته گفتار درمانی کمک کردن به بهبود افرادی است که اختلالات گفتاری و زبانی، اختلالات درکی، مشکلات بلع، اختلالات صوت و اختلالات تلفظی دارند و یا کمک به بیمارانی که به دلیل آسیبهای مغزی قدرت تکلم خود را از دست داده اند و همچنین یاری کردن عقب ماندگان ذهنی برای برقراری ارتباط کلامی هم از دیگر موارد مرتبط با رشته گفتار درمانی است؛ بنابراین گفتار درمانگر یا آسیب شناس گفتار و زبان به بررسی انواع اختلالات گفتار و زبان و نیز روشهای تشخیص و درمان اختلالات میپردازد.
🔹توانایی های لازم:
صبور بودن مهمترین ویژگی لازم برای یک گفتار درمانگر است چرا که بعضی از بیماران به کندی پیشرفت میکنند. همچنین متخصص رشته گفتار درمانی باید انعطافپذیر باشد. برای این که در این کار تنوع مراجعهکنندگان بسیار زیاد است؛ یعنی مراجعین میتوانند یک کودک ۲ ساله تا یک فرد ۹۰ ساله باشند که بدون شک هریک روحیات و ویژگیهای خاص خود را دارند.
🔹بازار کار:
در خصوص آینده شغلی این رشته لازم است بدانید که محدود بودن تعداد فارغالتحصیلان رشتههای توانبخشی و از جمله گفتار درمانی، باعث شده است که رشتههای علوم توانبخشی کمتر از دیگر رشتهها با مشکل شغلی مواجه شوند. ضمن اینکه فارغ التحصیلان رشته گفتار درمانی میتوانند در مراکزی، چون بیمارستان ها، مراکز نگهداری سالمندان و معلولین، درمانگاههای سرپایی، درمان در منزل، کودکستانهای روزانه، مدارس تلفیقی و مدارس عادی، درمانگاهها و مراکز بهداشت، مراکز ویژه توانبخشی و مراکز آموزش و پرورش استثنایی مشغول به کار شوند. بر طبق برخی آمارهای غیر رسمی، رشته گفتار درمانی از پولسازترین شغل های ده ساله ی آینده جهان خواهد بود. مورد دیگری که لازم است بدانید این است که یک گفتار درمانگر به آموزش سخن گفتن به افرادی که از صوت خود به صورت حرفه ای استفاده میکنند و یا دچار اختلال صوتی شده اند نیز میپردازد. برای مثال خواننده ها، گویندگان صدا و سیما، دوبلور ها، قاریان قرآن و مداحان از جمله این افراد هستند.
🔹حداقل رتبه مورد نیاز برای قبولی دولتی گفتار درمانی 97-98 در منطقه 1 8000-9000 ، منطقه 2 10000-12000 و در مواردی تا 17000 هم قبولی بوده است و در منطقه 3 8000-9000 می باشد.
🔹تیپ های شخصیتی مناسب برای این رشته بر اساس تست MBTI:
ENFJ-INFJ-ENFP-INFP-ESFJ-ISFJ-ESFP-ISFP
🔹تیپ های شخصیتی مناسب برای این رشته بر اساس تست استرانگ: نزدیکی تیپ های اجتماعی و جست و جوگر در بین 3 تیپ اول تست استرانگ با درصد نزدیک به هم و تاکید بیشتر بر جست جوگر